Knut Kroon


Knut Kroon föddes år 1906 i Helsingborg. Någonstans i Stattena växte Kroon upp i en vindsvåning.
Han spelade fotboll i Stattena IF på idrottsplatsen Saga som låg på Berga.År 1925 debuterade han i HIF. Han ska ha haft en fantastisk teknik och bollbehandling och blivit kallad för Den Fulländade Konstnären.

I boken Legendariska Gestalter i Svensk Fotboll står det skrivet att han - "behandlar en boll som en yrkesjonglör på cirkus". I samma bok går det även att läsa - "Knutte Kroon är kanske den bästa svenska passningsspelaren som någonsin satt sin fot i en bollkänga".

På Olympia den 21:e oktober år 1928 gjorde han ett äkta hat-trick på 2,57 minuter. Detta var länge världsrekord och överträffades först år 1952 av engelsmannen Joe Searth (2,32 minuter) då Gillingham mötte Leyton Orient.Efter att svenska landslaget spelat sitt första VM år 1934 i Italien blev Kroon vald till världens näst bästa vänsterytter efter tjecken Puc.

År 1941 blev han traditionellt hyllad på Olympia med lagerkrans när han gjort sin femhundrade match för HIF.

Knutte Kroon som på grund av sitt mörkare utseende kallades för Zigenaren blev allsvensk guldmedaljör år 1929, 1930, 1933, 1934 och 1941. Det blev 139 allsvenska mål, ett HIF-rekord än idag.

När den legendariska AIK:aren och sportjournalisten Putte Kock tog ut sitt Tidernas Svenska Drömlag fick Knutte Kroon platsen som vänsterytter, Nacka Skoglund fick nöja sig med att sitta på bänken.
En annan fin utmärkelse han fick var när Lars-Gunnar Björklund intervjuade Göteborgs gamle centerkomet Erik Börjesson i TV:s Sportextra år 1981. Lars-Gunnars slutfråga till Börjesson var att namnge Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna - svaret blev: Knutte Kroon.

Förr i tiden på Systembolaget i Helsingborg ska det ha räckt att man sa: "en vänsterytter", för att kassörskan skulle plocka fram en flaska Kronbrännvin.
Knutte Kroon var anställd av Elverket och såg alla HIF:s matcher på Olympia.

Knutte Kroon levde 1906.06.19 - 1975.02.27.

Text: Philip Frank


|