John Dahlström


John Dahlström, en spelare som kanske inte är en av våra kändaste, men av det man kan läsa bör han ses som en legendar i HIF. Han är spelaren som har gjort flest matcher i HIF:s reservlag genom tiderna. Han var målvakt och stod i skuggan av Sigge Lindberg. John Dahlström kom till HIF redan som junior, fortsatte till ynglingalaget och kom senare med i reservlaget.Han gjorde 14 Allsvenska matcher för HIF:s A-lag, elva av dem var på hösten 1931, sedan slog Folke Friis igenom.
I reservlaget gjorde han hela 243 matcher.Trots den stenhårda konkurrensen blev Dahlström trogen HIF hela sin karriär. Han tackade även nej till anbud, bl.a från Ängelholm.Han fick avsluta sin karriär innan han var 30 fyllda pga några svåra skador.
När han fyllde 50 år 1954 hyllade HIF:s dåvarande ordförande Harry Ohlsson honom med bland annat dessa rader i HIF:aren -
"I vårt reservlag blev han genom sina egenskaper som kamrat och sin skicklighet som målvakt under många år en värdefull och populär sammanhållande kraft, och de icke så få tillfällen då han anförtrodde uppgiften att vakta A-lagets målbur, fullgjorde han alltid uppdraget med säkerhet och elegans".

När han fyllde 80 år gjordes en intervju med honom i HIF:aren. I intervjun säger han bland annat:-
"Varför skulle jag lämna HIF. Att peta Sigge Lindberg under hans glansdagar var otänkbart. Han var självskriven i nationslaget. HIF:s reserver var dessutom Helsingborgs andralag, frånsett Stattenas allsvenska epok".

"HIF var en verkligt fin förening. Bill Petterssons anda satte sin prägel på precis allt - han var som en far för oss. Ärligt talat: det var en ära att få spela i HIF. Alla grabbar drömde om det".

"Jag ångrar inte mitt engagemang. Idrotten gav mig så enormt mycket. Resor, goda vänner och fin avkoppling. HIF var en mönsterklubb, alla kämpade för att slå vakt om gamla traditioner".

Han bodde på Furutorpsgatan och Magistergatan. Magistergatan är den mindre gatan som går som en backe från Furutorpsgatan upp till GA-skolan. Han jobbade på Valskvarnen tills nedläggningen. Senare jobbade han på Gummifabriken som smörjare. På bilden visar Dahlström upp ett HIF-diplom.

Text: Philip Frank


|