Charles Brommesson


Charles Brommesson föddes år 1903 i Helsingborg.År 1917 debuterade han i HIF:s ynglingalag.
I Helsingborgs Idrottsmuseums bok Allsvenska spelare 1924-2012 berättar Charles son Rolf -
"När far kom med i ynglingalaget kom en vaktmästare fram till honom och tyckte det var bra att han kom till HIF. Så slapp han i fortsättningen fundera över var någonstans grabben plankat in till matcherna".

I boken Legendariska Gestalter i Svensk Fotboll står det skrivet -
"Hans effektivitet var så fruktansvärd att det är fråga om huruvida någon svensk ytter någonsin varit så fruktad av landets målvakter som just Bromme".

Charles Brommesson var en kanonskytt men var även känd för sina perfekta inlägg. Helsingborgs-journalisten Malte Gunntoft skriver i medlemstidningen HIF-aren -
"Han slog sina inlägg och hörnor med höger yttersida på dojan. Det låg mycket träning bakom denna konst. Timme efter timme kunde Bromme stå på Olympias lilla plan och specialträna denna grej".


Charles Brommesson blev allsvensk guldmedaljör år 1929 och 1930.Redan 27 år gammal fick han avsluta sin HIF-karriär, han jobbade som rörmokare och fick inte ledigt till bortamatcherna. Han jobbade senare som vaktmästare på BB där han även bodde i en tjänstelägenhet.Han följde sitt HIF i alla år och cyklade dessutom runt i Helsingborg och såg lagen i de lägre serierna.

Charles Brommesson levde 1903.08.12 - 1978.09.01

Text: Philip Frank


|